Velkommen til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.


Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.

 

Søg på Vom

Obs. søgeord bliver gemt

 

 

Målsætning

Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på.

Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere.

Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 

 

Debatforum

Alle med et seriøst bidrag er velkommen til at deltage i Debatten.

Voms læsere har allerede besvaret 7000 spørgsmål.

Få e-mail tilsendt når der er en ny besked
E-mail 

Eller send et spørgsmål eller en kommentar  

 


 

Tilbage

Jeg er blevet fuldstændig vild med avocado, det er nærmest slik for mig.

Der er gode ting i avocado, men, er der noget "usundt" (bortset fra det høje fedt indhold) eller andet som man kan få for meget af?

Thomas 17. december 2006 04:19:45
umiddelbart er der ikke noget ud over fedtet, jo hvis du spiser 10-12 stykker på en dag, så er jeg temmelig sikker på din mave melder fra

Esge Hansen 17. december 2006 04:39:29
Selvom der er et relativt højt fedtindhold i avokado, må man huske, at det hovedsageligt er såkaldte monoumættede fedtsyrer, og der er ikke ret meget af de mættede fedtsyrer. Det er således ikke usundt fedt.

Nina 17. december 2006 05:25:56
Der er faktisk minimale mængder blåsyre i avocado.
Hvis man spiser skrællen, ville man kunne få en forgiftning !
Ved godt du ikke spiser skrællen, men det er det samme hvis du spiser mange avocadoer !
Tror dog det vil være næsten umuligt at blive forgiftet ! Tror det giver kvalme inden !
Men selvom det er sundt fedt der er i, så kan man jo godt blive fed !

pi 22. december 2006 14:46:05
Det er meget interessant. Det er jeg ikke stødt på før.

Jeg søgte i google og fandt flere oplysninger.

Det giftige stof hedder prunasin og hører til de cyanogene glycosider. Blåsyre hedder også cyanid. Cyanogen betyder således, at det danner blåsyre (cyanid).

Man kan ingen steder læse, at avokado er giftigt for mennesker, men hunde, kaniner og hamstere er nævnt.

Jeg kan godt forestille mig at det kan gå galt for en hamster. En halv avokado må jo svare til at at menneske spiser mindst 10 kg avokado.

Nina 22. december 2006 19:23:11

Tak til Nina og pi for informationerne!

En af mine hunde er så besat af lyst til avocado, at jeg har frygtet, at han skulle æde kærnen og at den glat som jo er, ikke ville kunne passere hans tarme.
Jeg har derfor nøje bevogtet skraldespanden; - men har i stedet ladet ham få avokado-kød.

Tak for infoen

Inger-Lise 27. december 2006 20:47:09
lige et spørgsmål hertil; monoumætede fedtsyrer er ikke usunde i forhold til mættede fedtsyrer. Men de er vel mere usunde end polyumættede fedtsyrer. Jeg elsker avocado utrolig meget og tænkte på om I evt kunne komme med et bud på hvor stor en mængde avocado man skal spise om dagen før det virker fedende og ikke kund sundt :)?

lea 17. februar 2008 17:53:21
Du kan jo kigge under avocado her på siden, så kan du se, at frugten faktisk indeholder mange gode ting, men altså også en del fedt, som jo feder selvom det er sundt fedt. fedtindholdet er angivet og så kan du jo gøre op med dig selv, hvor meget, du kan tillade dig at spise. Et stort indtag kræver nok, at du så skærer en del ned på fedtindholdet i din øvrige kost, hvis du skal holde den slanke linje. :-)

Eva 17. februar 2008 21:46:38
Monoumættede fedtsyrer er ikke mere usunde end polyumættede fedtsyrer.
De har forskellige sundhedsmæssige egenskaber.
Nogle polyumættede fedtsyrer er livsnødvendige, men det er ikke sundt at overdrive med polyumættede fedtsyrer heller.

Nina 18. februar 2008 11:11:24
Avocado kan virke afførende og pga de små mængder cyanid virker mod orme og parasitter. Kernen er giftig og du afkog af det bliver er af nogle stamme folk brugt som som præventionsmiddel men for meget af det har steriliserende virkning. Der skal meget til at få en forgiftning af avocado kødet.

beyra dabla 20. august 2011 11:15:57

Hej Beyra.
Tak forgod info!!

Inger-Lise 21. august 2011 19:34:12
Det er meget udbredt at fedt feder, men det er kulhydraterne der er de slemme. Men som for alt andet, overdrevet forbrug feder. Jeg har hele mit liv undgået fedt, men efter jeg begyndte at undgå kulhydrater og spise fedt, har jeg fået det meget bedre, og taber mig stødt og roligt.

Mette 31. august 2011 07:33:06
Kære Mette - hvor er det godt, du har fået øjnene op for de gode fedtstoffer. Huden bliver pænere, øjnene stundere og børnene har lettere ved at koncentrere sig.Men hvorfor skal der gå al den tid? Indusrrien halter håbløst bagud. og misinformerer, Jammen det er da utroligt!. Det er jo nok et spørgsmål om penge. Det er billigere at hælde en masse forkerte olier i vores fødevarer, men er vi nok forbrugere til at takke nej, vil også den gren af fødevareindustrien lytte lidt.

Esther 1. september 2011 00:07:05

Jeg har en vildt sød veninde, der hele sit liv har kæmpet mod dellerne.
Hun har gjort alt det der ifølge de forstokkede eksperter er helt det rigtige.

Hun tager kun ekstremt magert kalkunkød i munden.
Når hendes (ca 50) kolleger har fødselsdag og i følge traditionen serverer Føtex' morgentilbud med rundstykker og dagmartærte, smør og ost. Ja, så tager hun bare et rundstykke og tør ikke smøre smørret på, desuden undgår hun osten.
Hun spiser lidt frugt og grønsager.Men er obs. på kalorieindholet.
Systemet opfordrer os til motion, så hun begyndte at cykle de 24 km op af og ned af bakke frem og tilbage til jobbet.

Hun har sikkert forbedret sin kondi og muskelstyrke; men ikke reduceret én eneste delle.
Hun holdt op med at ryge et par måneder; men tog voldsomt på, og begyndte derfor at ryge igen.

Hun ser på mig og siger, "D er blevet så slank, jeg er misundelig"; -men hun tør alligevel simpelthen ikke droppe kalorietælleriet og hjernevasken om at fede spisevarer er roden til alt ondt.

Inger-Lise 1. september 2011 19:44:48

Tilbage

Navn:
Indlæg:

 

Annoncer