Velkommen til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.


Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.

 

Søg på Vom

Obs. søgeord bliver gemt

 

 

Målsætning

Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på.

Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere.

Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 

 

Debatforum

Alle med et seriøst bidrag er velkommen til at deltage i Debatten.

Voms læsere har allerede besvaret 7000 spørgsmål.

Få e-mail tilsendt når der er en ny besked
E-mail 

Eller send et spørgsmål eller en kommentar  

 


 

Tilbage


Min mormor drev i 30èrne og 40èrne et pensionat i Falsled og senere Skårup på Fyn. Hun var enke med to mindre børn og skulle have et indkommme. De fleste pensionærer var seminariestuderende fra Skårup Seminarium, og de har sikkert ofte fået denne dessert. Pengene var absolut få, men med en god urtehave, hønsehold og frugttræer – og buske, fremtryllede hun bl.a denne dessert, som jeg selv har fået som barn, når det skulle være ”fint”. Den er i kroner ganske billig, men rammer i erindringen millionen. Jeg er lidt imponeret over, at hun, min mormor, ud af så få ingredienser kunne skabe luksus og velsmag. Alt skulle være fra haven.

Her opskriften: Russisk morgenrøde:


½ l. god ribs- hindbærsaft
½ l. vand
75 g. mannagryn

De tre dele koges som i en sødsuppe i 20 min. Det hældes op i et stort fad, som er godt at piske i med et stift ris til den er kold og meget let. ( i dag vel håndixer). Hældes i en skål, og er færdig til at spise efter ca. en halv time. Cremesovs til (meget vigtigt)

Tilbage til mormor. Hun kogte frugtgrøden – lod den afkøle lidt og piskede den i en skål nedsat i hestevandtruget i urtehaven indtil massen blev lys og luftig. Det blev så hældt i gerne pæne skåle og stillet koldt til spisning med alm. gammeldags æggecreme /råcreme til. Denne kombination er bare perfekt- det let syrlige med det det genkendelige bløde. Jeg er jo farvet af erindringen, men kan huske, at fromagen blot blev endnu bedre dagen efter. Det er ligesom mannagrynene”bobler” lidt og gør den endnu mere delikat – en konsistens som citronfromage. Faftisk er det det rene tryllerei , næsten ingenting, ingen fløde,ingen husblads, ingen dikkedarer med denne morgenrøde.
Opskriften forekommer mig både djærv, simpel og sofistikeret i al sin prunkløshed.
Alle former for saft eller juice kan selvfølgelig anvendes.

I min almindelige madglæde kunne jeg forestille mig at denne fromage / budding i stedet for frugt kunne indeholde urter og grøntsager som nyt og anderledes tilbehør eller en selvstændig forret.


For flere år siden, da jeg var på dette site, spurgte "Patrick" mig bl.a. hvad dette "morgenrøde" var for noget. Meget forsinket kommer opskrifren her. Ikke just salonfæhig i disse kulhydratsforskrækkede tider
Esther 10. august 2012 15:26:21
jeg mindes fr min barndom, når man skulle have denne dessert, så skulle man piske meget,jo blev der af desserten.
mvh mig

mig 24. juli 2014 23:54:07

Tilbage

Navn:
Indlæg:

 

Annoncer